Wie autoverzekeringen vergelijkt, wordt eerst gevraagd een aantal gegevens in te vullen. Onder deze gegevens vallen onder andere uw geboortedatum, uw geslacht, hoe lang u al in het bezit bent van een rijbewijs, hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd en hoeveel kilometers u in een jaar maakt. Maar dat is nog niet alles. Ook uw postcode, het type auto, het gewicht en het vermogen zijn belangrijke factoren die de hoogte van uw premie bepalen.

U staat centraal

De premie die een vriend van u voor zijn autoverzekering betaalt kan een stuk hoger of lager liggen dan die van u. Ook al heeft u een vergelijkbare auto en bent u verzekerd via dezelfde verzekeraar. De hoogte van de premie die u uiteindelijk betaalt verschilt namelijk niet alleen per verzekeraar, maar ook per verzekerde persoon.

Risicoprofiel

Wanneer verzekeraars uw autoverzekering berekenen kijken ze naast de standaard aspecten als uw geboortedatum, het type auto, hoe lang u uw rijbewijs heeft en het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd, ook naar uw postcodegebied. Vinden er in uw postcodegebied namelijk veel ongevallen en diefstallen plaats, dan wordt de premie die u voor uw autoverzekering betaalt hoger. U loopt immers het risico dat uw auto beschadigd raakt of zelfs gestolen wordt. En daar wil uw verzekeraar zich weer voor verzekeren door u een hogere premie te laten betalen.